Procesul de creare a designului interior urmărește o metodologie sistematică si coordonată, incluzând cercetarea, analiza și integrarea cunoștințelor în procesul creativ prin care spațiul este compartimentat, utilat și decorat folosind materiale, texturi și culori, rezultând un spațiu interior care corespunde scopului proiectului. Descrierea principalelor etape în desfasurarea unui proiect de design interior:
Prima întalnire cu designerului de interior este extrem de importantă, un design reușit aliniază dorințele proprietarului cu viziunea designerului și bugetul pe care îl are acesta la dispoziție. Definirea funcționalităților dorite de client – este cel mai important pas într-un proiect de design interior și depinde în mare măsură de capacitatea designerului de a combina utilul cu plăcutul.
Acesta trebuie să decidă traseul racordurilor de apa sau canalizare, poziția corpurilor de iluminat și a prizelor sau ce tip de mobilă trebuie să aleagă. Într-un spațiu mic, de exemplu, unde clientul vrea să înghesuie de la mașina de spălat vase, la cea de rufe, dar și o biblioteca generoasă, o canapea și un pat dublu, designerul de interior va apela la toate resursele de creativitate de care dispune.
Analiza preferințelor și viziunii clientului asupra spațiului respectiv – ce personalitate are clientul, ce stil i s-ar potrivi, care sunt hobby-urile lui, are o familie numeroasă și mulți prieteni, vrea un loc de relaxare sau unul care să încurajeze interacțiunea socială – cu multe canapele, loc pentru board games, un mini bar etc. Toate acestea sunt elemente care trebuie discutate cu designerul și care vor influența proiectul final.
O problema delicată, mai ales în România, unde proprietarii de locuințe au intervenit asupra pereților de rezistență, pentru a crea interioare open space în stil american. Iar lipsa spațiului a determinat modificări de genul balcoanelor unite cu livingul sau bucataria. Nu e nimic greșit dacă toate aceste modificari sunt facute legal, în baza unui proiect.
În urma discuției cu designerul de interior, acesta va întocmi un plan, de obicei o prezentare, în care va descrie în detaliu posibile modalități de amenajare a spațiului. Această prezentare va conține amănunte legate de: împarțirea spațiului în zone funcționale – o garsonieră poate fi usor transformată într-un mic apartament cu doua camere, cu ajutorul unor pereți falsi, un living poate fi unit cu bucataria, camera de zi de la parterul unei case poate include un perete retractabil de sticla care sa uneasca interiorul cu o veranda moderna, din lemn etc.; amplasarea mobilierului – livingul poate sa includa și un colt de joaca pentru copii sau bucataria o zona de dining.
Depinde de preferințele dumneavoastră și care este spațiul disponibil; alegerea tipului de iluminat – foarte important, un iluminat interior perfect poate fi obtinut doar cu ajutorul unui designer de interior; alegerea tipului de finisaje – trebuie să se potrivească cu stilul de design ales și să respecte tonurile acestuia. Culori pale, pentru shabby chic, caramida expusa, pentru stilul industrial, culori puternice, pentru cel retro și tot așa; alegerea tipului de mobilier – la fel ca în cazul finisajelor, acesta trebuie să respecte linia impusă de stilul de design ales de proprietar.
După ce toate detaliile proiectului au fost discutate, urmează etapa de planificare propriu-zisă –
reprezentări, de obicei in 3D, ale spațiului supus amenajării, calcularea unui buget, prezentarea
proiectului pentru a fi aprobat de client, începerea și administrarea lucrărilor. Aceaste etape
presupun, in detaliu:
Dacă aveți un proiect de design interior, ne-ar plăcea să auzim despre el. Luați legătura cu noi prin e-mail, telefon sau formular de contact.
MOBDESIGN EUROPE SRL
CUI:46369554
Nr. Reg. Com: J13/2214/2022
Str. Caiuti, nr, 28, corp 2, etaj parter, Constanta
mobdesigneu@gmail.com